-  Kurumsal  -  Reklam  -  İletişim 25 Nisan 2024 Perşembe
       Güncel  -   Siyaset  -   İlçeler  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  
 
      
 
Başlıksız Belge
  LİYAKAT 12.01.2017
Ziya Karatekin  /  Çiftlikköy Yazıları
 Yazarın Diğer Yazıları
 KENTİN YAPAY DÜNYASINDA İNSANİ OLANA DOĞRU-II
 KENTİN YAPAY DÜNYASINDA İNSANİ OLANA DOĞRU
 KÜTÜPHANE VE MEDENİYET
 LİYAKAT
 AKİF
 SİNİR UÇLARIMIZLA OYNAYAN TERÖR
 BİRLİK RUHU
 'ESKİLERİN MASALLARI' VEYA KENDİMİZLE YÜZLEŞME
 (15 TEMMUZ ORDU MİLLET DESTANI'NDAN) SELA
 (15 TEMMUZ ORDU MİLLET DESTANI'NDAN)
 15 TEMMUZ ORDU MİLLET DESTANI'NDAN
 (15 TEMMUZ ORDU MİLLET DESTANI)
 BABA VE OĞUL
 MAHALLİ YAKLAŞIMLA EVRENSEL OLAN KAVRANIR MI?
 ANLAMAK
 LİYAKAT + PERFORMANS = KALİTE
 15 TEMMUZ MUHASEBESİ
 ILIMLI İSLAM PROJESİ YAHUT KAPİTALİZME YENİ YOL ARKADAŞI
 15 TEMMUZ'DA NE OLDU? (2)
 15 TEMMUZ'DA NE OLDU?
 ANLAMAK
 ALGI VE GERÇEKLİK
 O BİR KAHRAMANDI
 TARİH VE EDEBİYAT
 KÜTÜPHANE VE MEDENİYET
 HOCA
 BİR KİTABIN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
 EBR-İ NİSAN VE ZEHİRLENEN DÜNYA
 FELAKETLER KARŞISINDA SINANMA
 AKREBİN KISKACI YAHUT CİNS ATLAR
 LİYAKAT
 ÜÇÜNCÜ DALGA
 MAHALLİ YAKLAŞIMLA EVRENSEL OLANA ULAŞILIR MI?
 TÜRK ŞİİRİNDE AŞK
 TÜRKÜ TADI
 SON BİR SÖZ VEYA HANGİ GERÇEKLİK?
  ŞİİRİN ZORUNLULUK OLMASI VE OLUŞUM EVRELERİ (2)
 ŞİİRİN ZORUNLULUK OLMASI VE OLUŞUM EVRELERİ
 Tarihsel Macera
 ŞİİR VE GERÇEKLİK (1)
 DELİ GÖMLEKLERİ
 ÇARŞAMBA SÖYLEŞİLERİ
 KALİTE
 EV
 ALGI VE GERÇEKLİK
 KÜLTÜR SANAT KENTİ YALOVA
 YALOVA' YA " FESTİVAL KÖYÜ" ÖNERİSİ
 ALGI VE GERÇEKLİK
  HEMŞERİLİK
 DELİ GÖMLEKLERİ
 EŞYANIN HAFIZASI
 EV
 TURİZM HAFTASI
 KÜTÜPHANE VE MEDENİYET
 Yeni eğitim öğretim yılının düşündürdükleri
 TÜRKİYE TASARIMI VE TÜRKİYE'NİN SEÇİMİ
 KENTİN YAPAY DÜNYASINDA İNSANİ OLANA DOĞRU-II
 YALOVA'DA ÇINARIN DALI KESİLMİŞTİR
 YENİ BİR YILIN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
 ÇİFTLİKKÖY'ÜN BORULARI
 Değerli dostlar,
 TARİHİ YENİDEN ANLAMAK ÜZERİNE
 

 

İnsanlık tarihi, sosyal hayatın şekillenmesi sürecinde “liyakat” ve “sadakat” kavramları arasında adeta bir sarkaç misali gelgitlerle doludur. Tabii ki her eylemin meyvesi olan sonuçlar da, tercihin ne yönde olduğuna göre şekillenmiştir.

Liyakatin hayata yön verdiği evreler yahut coğrafi veya kültürel muhitler, insanlığa, yükselen medeniyetin gülümseyen yüzüyle yansımıştır. Salt sadakatin ölçü alındığı muhit veya evrelerse, bir dram sahnesinin yürek burkan sefalet ve zulüm tabloları olmuştur.

Sadakat beklentisi aslında çok da göz ardı edilecek, ayıplanacak bir şey değil; hatta bir bakıma gerekli de sayılacak ahlaki vasıflardandır.

O halde önemli olan sadakat duygusunun kime veya neye yönelik olduğudur. Bu kavram,  doğruluk, adalet ve hatta hakikate yönelik olursa, erdem ifade eden bir değer sayılır. Zaten, böyle bir ruhta liyakat denilen vasfı sorgulamaya gerek duyulmaz; zira böylesi ahlaki bir olgunluğa ulaşmış kişi bu sorumlu tutumu size bırakmadan kendisi gösterecektir. Yok, eğer söz konusu olan birtakım mevkilere getirilen kişilerin kendisini o mevkie getiren kişi veya kişilere göstereceği sadakatse, o zaman, toplumları iflah olmaz bir sona sürükleyen insanlık tarihi kadar eski ve müzmin bir sorun kendini gösterir.

Liyakatin değer bulmadığı toplumlar, bunun bedelini hâl ve istikballeriyle öderler. Aklın ve izanın hâkim olmadığı hayata, kalite de hâkim olmaz. Çünkü, “Ne doğrarsan aşına, o gelir kaşığına!”

Bu olumsuz savruluşa son birkaç yüzyıldır ne yazık ki toplum olarak biz de yakalandık. Bizi kalitesiz bir hayata mahkûm eden, kalitesiz beyinler ve onlardan südur eden düşünce ve onların hayattaki uygulamalarıdır. Davranış biçimi olarak kalitesiz bu tutum, bugüne kadar bizi geri bıraktığı gibi, bugün de toplum olarak ne yazık ki hızımızı kesiyor, bizi ve çocuklarımızı hak etmediğimiz niteliksiz bir hayata mahkûm ediyor.

Bizler hayatımızı değiştirmek istiyorsak, önce algılarımızı ve düşünme biçimimizi değiştirip, geliştirmeliyiz. Zira dünya toplumları içinde “küme düşmemize” yol açan başarısızlığımızın temelinde bu yatıyor.

“İşi ehline verin.” Diyen bir kültürün bu yozlaşmaya nasıl uğradığı üzerinde ayrıca uzun uzun düşünmek lazım; ama diğer yandan da bu “ortaçağlaşma” veya “üçüncü dünyalaşma” hastalığını tez elden bırakmak zorundayız. Özümüz ve sözümüzün bir olması halinde önümüzün açık olduğundan kimsenin tereddüdü olmamalı; zira kültürümüzün ana kaynakları müstakbel bir yükselişin şifrelerini içinde barındırıyor. Yeter ki ona samimiyetle yönelelim.

Milletin işlerinin, ona hizmet üretmeye layık kişiler tarafından yerine getirilmesi gerekmez mi? Tabii ki liyakat sahipleri arasında niyeti halis olanların tercih edilmesine kimsenin bir diyeceği olmaz. Böyle bir tercihin hayatımıza hâkim olması, işin ehline verildiği anlamına gelir.

Umutla kalın!

      Köşe Yazarları

Ayhan Polat
Kalemin Gölgesi

‘Ahde Vefa Gecesi’nden alnımızın akıyla çıktık
İdris Durmuş


GÜNDEM SU
Süleyman Çelebi
Çeşni

Emanet ne demektir?

Copyright © 1995 - 2024
       Güncel  -   Siyaset  -   İlçeler  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  

Yalova Haber  -  Çiftlikköy Haber  -  Çınarcık Haber
 
Bu sitede yer alan tüm metin, resim ve içeriğin hakları www.ciftlikkoy.com.tr'a aittir. Haber, yazı ve fotoğraflar hiç bir şekilde kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz. Kullanılması halinde yasal işlem başlatılır!