-  Kurumsal  -  Reklam  -  İletişim 20 Nisan 2024 Cumartesi
       Güncel  -   Siyaset  -   İlçeler  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  
 
      
 
Başlıksız Belge
  'ESKİLERİN MASALLARI' VEYA KENDİMİZLE YÜZLEŞME 01.12.2016
Ziya Karatekin  /  Çiftlikköy Yazıları
 Yazarın Diğer Yazıları
 KENTİN YAPAY DÜNYASINDA İNSANİ OLANA DOĞRU-II
 KENTİN YAPAY DÜNYASINDA İNSANİ OLANA DOĞRU
 KÜTÜPHANE VE MEDENİYET
 LİYAKAT
 AKİF
 SİNİR UÇLARIMIZLA OYNAYAN TERÖR
 BİRLİK RUHU
 'ESKİLERİN MASALLARI' VEYA KENDİMİZLE YÜZLEŞME
 (15 TEMMUZ ORDU MİLLET DESTANI'NDAN) SELA
 (15 TEMMUZ ORDU MİLLET DESTANI'NDAN)
 15 TEMMUZ ORDU MİLLET DESTANI'NDAN
 (15 TEMMUZ ORDU MİLLET DESTANI)
 BABA VE OĞUL
 MAHALLİ YAKLAŞIMLA EVRENSEL OLAN KAVRANIR MI?
 ANLAMAK
 LİYAKAT + PERFORMANS = KALİTE
 15 TEMMUZ MUHASEBESİ
 ILIMLI İSLAM PROJESİ YAHUT KAPİTALİZME YENİ YOL ARKADAŞI
 15 TEMMUZ'DA NE OLDU? (2)
 15 TEMMUZ'DA NE OLDU?
 ANLAMAK
 ALGI VE GERÇEKLİK
 O BİR KAHRAMANDI
 TARİH VE EDEBİYAT
 KÜTÜPHANE VE MEDENİYET
 HOCA
 BİR KİTABIN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
 EBR-İ NİSAN VE ZEHİRLENEN DÜNYA
 FELAKETLER KARŞISINDA SINANMA
 AKREBİN KISKACI YAHUT CİNS ATLAR
 LİYAKAT
 ÜÇÜNCÜ DALGA
 MAHALLİ YAKLAŞIMLA EVRENSEL OLANA ULAŞILIR MI?
 TÜRK ŞİİRİNDE AŞK
 TÜRKÜ TADI
 SON BİR SÖZ VEYA HANGİ GERÇEKLİK?
  ŞİİRİN ZORUNLULUK OLMASI VE OLUŞUM EVRELERİ (2)
 ŞİİRİN ZORUNLULUK OLMASI VE OLUŞUM EVRELERİ
 Tarihsel Macera
 ŞİİR VE GERÇEKLİK (1)
 DELİ GÖMLEKLERİ
 ÇARŞAMBA SÖYLEŞİLERİ
 KALİTE
 EV
 ALGI VE GERÇEKLİK
 KÜLTÜR SANAT KENTİ YALOVA
 YALOVA' YA " FESTİVAL KÖYÜ" ÖNERİSİ
 ALGI VE GERÇEKLİK
  HEMŞERİLİK
 DELİ GÖMLEKLERİ
 EŞYANIN HAFIZASI
 EV
 TURİZM HAFTASI
 KÜTÜPHANE VE MEDENİYET
 Yeni eğitim öğretim yılının düşündürdükleri
 TÜRKİYE TASARIMI VE TÜRKİYE'NİN SEÇİMİ
 KENTİN YAPAY DÜNYASINDA İNSANİ OLANA DOĞRU-II
 YALOVA'DA ÇINARIN DALI KESİLMİŞTİR
 YENİ BİR YILIN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
 ÇİFTLİKKÖY'ÜN BORULARI
 Değerli dostlar,
 TARİHİ YENİDEN ANLAMAK ÜZERİNE
 

Elimizde ismiyle, çocukluğumuzun sıcacık ocak başı muhabbetlerini çağrıştıran bir eser var: 'Eskilerin Masalları'. Yazarı, M. Yahya Coşkun, 'Kayıt Yayınları, 128 sayfa, Haziran 2016 tarihli...

 

Bu eserle ilgili, 'zaman bağlamında bir yolculuk hikayesi' tanımlaması yapmak sanırım pek yanlış olmaz. Zira bir tarihçinin kaleminden neşet eden muhteva, mekana ve objelere yöneldikçe, mekan ve eşya, derin tarihi ve medenî arka planıyla çıkıyor karşımıza ve somut dünya adeta zengin hafızasıyla gözlerimiz önüne seriliyor.

 

Bir tarihçi kaleminin size yaptıracağı seyahat nihayetinde, zaman eksenli olmak durumunda. Bu zaman, adeta dış mekan-iç mekan olgusu gibi eserde, gâh bir medeniyetin engin ufuklarına açılır, gâh yazarın mütevazi geçmişine yönelir.

 

Yazar, zamanda seyahat ettiğini söylediğimiz bu eserinde, hem medeniyet dairemizde insanların ortak tasavvur, algı ve hikayelerini, hem de kendi deneyimlerini iç içe geçmiş biçimde okuyucuya sunuyor.

 

Hayat, kesintisiz bir süreç halinde akıp giderken, insanlar doğal olarak, bu geniş zaman koridoru içinde kendi maceralarını yaşarlar; eşyalar tevarüs edip, yeni eşyalar icat ederler ve yeni olaylar tecrübe ederek, aynı anda zamanın yahut tarihin içinde yolculuk etmeyi sürdürürler.

 

Yazar yer yer, bir kelimenin köküne inmek suretiyle, yer yer tozlu sayfalarını araladığı eski bez ciltli kitaplar ve ilgiden mahrum mimari yapılar üzerinden bir dönem eleştirisine yöneliyor ve ısrarla hayatın dışına itilmeye çalışılan, üzeri tozlanmış bir medeniyetin zarafetini bir arkeolog dikkatiyle gözler önüne sermeye çalışıyor. Bunu yaparken özgün ama kendi duygularını işin dışında tutmadığı için de sıcacık bir dil oluşturmayı başarıyor.

 

Ayrı tarih ve yayın organlarında yayınlandığını tahmin ettiğim deneme ve değerlendirme yazılarından oluşan eser, iyi bir tasnif ve bölümlendirmeyle ilk bir iki yazıyı okuduktan sonra kendinizi adeta bir romanın esrarlı sayfaları arasında yol alıyormuş gibi yeni maceralarla dolu hissetmenizi sağlıyor. Bu hissi yaşamanızı en başta, yazarın bir romancı üslubunu andıran sıcak ve dinamik anlatımı sağlıyor, oldukça canlı ve orijinal benzetmelerle renklenen üslup sizi adeta dramatik bir akışın içine çekerek kavrıyor.

 

Eser dört bölümden oluşuyor. Birinci bölüm, 'Eskilerin Masalları' adını taşıyor. Bu bölümde yazar, ilk bahis olarak ele aldığı kelimiler arasından geçerek, eski eserler arasında sürdürdüğü yolculuğu, tarihe bakış ve tarih algısı üzerine değerlendirmeler ve 'Müzeciliğimizin Serencamı'yla fasılalandırır.

 

'Eskilerin Şehirleri' adını taşıyan ikinci bölümde, çağımızın temel meselelerinden biri olan ve en belirgin çağdaş yaşam alanı olarak temayüz eden kent kavramına, dünü ve bugünü ekseninde bir bakış sergiliyor.

 

Üçüncü bölümde yazar 'Eskilerin Ramazanları' başlığı altında ramazanın, sarayda, konaklarda, fukaranın ve çocukların dünyasında algı ve yaşama biçimini sergiliyor.

 

Dördüncü bölümü oluşturan 'Siyahıyla Beyazıyla' başlığı altında ise yazar, sinema tarihimiz ve onun temayüz etmiş isimleriyle ilgili eleştiri ve değerlendirmelerini sunuyor.

 

Bütün bu başlıklar altında ele alınan konu ve değerlendirmeleriyle birlikte bence, eserde en öne çıkan husus, diğer yönleri dışında yazarın şuurlu ve sağlam bir medeniyet aidiyeti içinde duruşudur.

 

Eskilerin Masalları'nda, başından beri bir tarihçinin, tarihe dair çevirdiği her sayfanın sürprizleriyle, gâh sözcüklerin, gâh eserlerin, gâh masalların velhasıl -projektörünü tuttuğu- her bahsin ayrıntısına sizi dahil ettiği yeni hikayelerle karşılaşıyorsununuz. Bir masal kitabı, bir hikaye kitabı veya bir yüzleşme...

Bizi kendimizle yüzleştiren...

      Köşe Yazarları

Ayhan Polat
Kalemin Gölgesi

‘Ahde Vefa Gecesi’nden alnımızın akıyla çıktık
İdris Durmuş


GÜNDEM SU
Süleyman Çelebi
Çeşni

Emanet ne demektir?

Copyright © 1995 - 2024
       Güncel  -   Siyaset  -   İlçeler  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  

Yalova Haber  -  Çiftlikköy Haber  -  Çınarcık Haber
 
Bu sitede yer alan tüm metin, resim ve içeriğin hakları www.ciftlikkoy.com.tr'a aittir. Haber, yazı ve fotoğraflar hiç bir şekilde kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz. Kullanılması halinde yasal işlem başlatılır!