-  Kurumsal  -  Reklam  -  İletişim 26 Nisan 2024 Cuma
       Güncel  -   Siyaset  -   İlçeler  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  
 
      
 
Başlıksız Belge
  ILIMLI İSLAM PROJESİ YAHUT KAPİTALİZME YENİ YOL ARKADAŞI 19.08.2016
Ziya Karatekin  /  Çiftlikköy Yazıları
 Yazarın Diğer Yazıları
 KENTİN YAPAY DÜNYASINDA İNSANİ OLANA DOĞRU-II
 KENTİN YAPAY DÜNYASINDA İNSANİ OLANA DOĞRU
 KÜTÜPHANE VE MEDENİYET
 LİYAKAT
 AKİF
 SİNİR UÇLARIMIZLA OYNAYAN TERÖR
 BİRLİK RUHU
 'ESKİLERİN MASALLARI' VEYA KENDİMİZLE YÜZLEŞME
 (15 TEMMUZ ORDU MİLLET DESTANI'NDAN) SELA
 (15 TEMMUZ ORDU MİLLET DESTANI'NDAN)
 15 TEMMUZ ORDU MİLLET DESTANI'NDAN
 (15 TEMMUZ ORDU MİLLET DESTANI)
 BABA VE OĞUL
 MAHALLİ YAKLAŞIMLA EVRENSEL OLAN KAVRANIR MI?
 ANLAMAK
 LİYAKAT + PERFORMANS = KALİTE
 15 TEMMUZ MUHASEBESİ
 ILIMLI İSLAM PROJESİ YAHUT KAPİTALİZME YENİ YOL ARKADAŞI
 15 TEMMUZ'DA NE OLDU? (2)
 15 TEMMUZ'DA NE OLDU?
 ANLAMAK
 ALGI VE GERÇEKLİK
 O BİR KAHRAMANDI
 TARİH VE EDEBİYAT
 KÜTÜPHANE VE MEDENİYET
 HOCA
 BİR KİTABIN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
 EBR-İ NİSAN VE ZEHİRLENEN DÜNYA
 FELAKETLER KARŞISINDA SINANMA
 AKREBİN KISKACI YAHUT CİNS ATLAR
 LİYAKAT
 ÜÇÜNCÜ DALGA
 MAHALLİ YAKLAŞIMLA EVRENSEL OLANA ULAŞILIR MI?
 TÜRK ŞİİRİNDE AŞK
 TÜRKÜ TADI
 SON BİR SÖZ VEYA HANGİ GERÇEKLİK?
  ŞİİRİN ZORUNLULUK OLMASI VE OLUŞUM EVRELERİ (2)
 ŞİİRİN ZORUNLULUK OLMASI VE OLUŞUM EVRELERİ
 Tarihsel Macera
 ŞİİR VE GERÇEKLİK (1)
 DELİ GÖMLEKLERİ
 ÇARŞAMBA SÖYLEŞİLERİ
 KALİTE
 EV
 ALGI VE GERÇEKLİK
 KÜLTÜR SANAT KENTİ YALOVA
 YALOVA' YA " FESTİVAL KÖYÜ" ÖNERİSİ
 ALGI VE GERÇEKLİK
  HEMŞERİLİK
 DELİ GÖMLEKLERİ
 EŞYANIN HAFIZASI
 EV
 TURİZM HAFTASI
 KÜTÜPHANE VE MEDENİYET
 Yeni eğitim öğretim yılının düşündürdükleri
 TÜRKİYE TASARIMI VE TÜRKİYE'NİN SEÇİMİ
 KENTİN YAPAY DÜNYASINDA İNSANİ OLANA DOĞRU-II
 YALOVA'DA ÇINARIN DALI KESİLMİŞTİR
 YENİ BİR YILIN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
 ÇİFTLİKKÖY'ÜN BORULARI
 Değerli dostlar,
 TARİHİ YENİDEN ANLAMAK ÜZERİNE
 

Louis Massignon 1965'te Vatikan'da misyonerlere şu mesajı verir: "Müslümanların herşeyini bozduk ve yok ettik. Dinleri, inançları, ahlakları, dine bağlılıkları ve insani duyguları yok oldu. Onların milli ve manevi değerlerini Batı medeniyeti potasında eriterek kendimize benzettik. İslamiyeti öğrenmeyi, yaşamayı, namaz kılmayı, Kur'anı-ı kerim öğrenmeyi suç ve gericilik olarak göstermeyi başardık. Artık çoğu hiçbir şeye tam olarak inanmıyor. 14 asırlık dinlerini, itikadlarını, ibadetlerini, tartışır hale getirdik. Derin bir boşluğa düşürdük."

 

Batı medeniyeti,  bir dünya tasavvurudur ve doğal olarak bir dünya hakimiyeti vizyonu içerir. Bugüne kadar kendi dünyasını ve kendi dışındaki dünyayı şekillendirmesi bu vizyon doğrultusunda olmuş, bu vizyona ters düşen ve ona tehdit potansiyeli taşıyan her türlü hayat tasavuruna ya boyun eğdirmiş, ya kendisine benzetmiş yahut da ortadan kaldırmıştır.

 

Maddeci bir sütun üzerinde yükselen batı medeniyetinin tezi de, anti tezi de (yani kapitalizm de, sosyalizm de)  madalyonun iki yüzünü göstermekten başka bir anlam taşımaz. Dünya üzerinde kurdukları sistem, yıllarca bu iki tezin çatışmasını esas alan iki kutuplu dünyaydı.

 

Süreç içinde bu kutuplardan birinin havlu atması üzerine, çatışmasızlık riski(!) baş göstermeye yüz tutunca, yeni bir cephenin açılması Batı medeniyetinin bekası için kaçınılmaz hale geldi. Samuel Huntington'ın "Medeniyetler Çatışması' bu evreye geçilmesinin gerekliliğini ön görür.

 

Batı, bu bağlamda yaptığı analizlerden sonra, gelecekte söz söyleme potansiyeli olan İslam dünyasını, kendisine tehdit olarak gördü. Yöntemi belliydi: Boyun eğdirmek, kendisine benzetmek ve ortadan kaldırmak.

 

Yakaladığı siyasi, ekonomik ve teknolojik üstünlükle zaten yıllardır bütün dünyaya olduğu gibi islam dünyasına da baş eğdirmeyi bilmişti. Ama bunun ila nihayi böyle gitmeyeceği, dengenin bir gün kendi aleyhine bozulabileceği riski Batı'yı, düşmanını kendisine benzetmek suretiyle bertaraf etme yoluna yöneltti.

 

Asimilasyon, masum görülemeyeceğine göre, burada yeni bir denkleme ihtiyaç vardı: Önce çok esaslı bir tehdit ortaya çıkarılmalı ve tüm dünyayı buna inandırmalı, bununla paralel organize edilen dönüştürme projesi de adeta panzehir olarak devreye sokulmalıydı.

 

Öyle yapıldı. İslam dünyasında selefi terörize gruplar, uygun hayat alanları oluşturularak yeşertildi. Afganistan, Ortadoğu, Afrika ve dünyada adaletsizliklerin baş gösterdiği her türlü münbit alanda gelişen islami etiketli terörizm köpürtülüp, dünya ölçeğinde sarsıcı eylemlerle, zihinlerde korkunç İslam veya İslam eşittir terörizm fotoğrafı yerleştirildi.

 

Bu hem Batı dünyasındaki kadim islam korkusunu pekiştirerek İslamofobi akımına dönüşüp yaygınlaşmak suretiyle batıyı bloke ediyor,  hem de bu fotoğrafın kendilerini yansıtmadığını ispata çalışan geniş İslam kitlelerinde adeta bir komplekse yol açıyor, İslam'ı olabildiğince sevimli gösterme gayretine giren bir İslam dünyasını bloke ediyordu.

 

İşte bir batı projesi olan 'Ilımlı İslam', böyle bir zeminde oldukça teveccüh bulan, kullanışlı bir ideoloji haline gelmekte. Kitlelerde 'korkunç İslam' imajının yarattığı kompleksle, uyumlu, ılımlı, dinler arası diyaloğu ülkü haline getiren, onlarla benzer yönleri öne çıkarmaya çabalayan, modifiye, tırnakları sökülmüş, dünyaya Batı'nın söylediğinden öte söyleyecek bir sözü olmayan, mevcut dünya düzeniyle bağdaşmış, -mâzallah- kapitalizmin yol arkadaşı, nereye çekersen oraya gelen bir İslam.

 

Protestan ahlakının, kapitalizmi yarattığı görüşünü taşıyan Batı, şimdi uşaklarının eliyle kapitalizme yol arkadaşı bir İslam yaratmaya çalışıyor; bunun adı 'Ilımlı İslam'

 

Kimler, kimlerin değirmenine su taşıyor, düşünmeli değil mi?

 

Sevgiyle kalın.

      Köşe Yazarları

Ayhan Polat
Kalemin Gölgesi

‘Ahde Vefa Gecesi’nden alnımızın akıyla çıktık
İdris Durmuş


GÜNDEM SU
Süleyman Çelebi
Çeşni

Emanet ne demektir?

Copyright © 1995 - 2024
       Güncel  -   Siyaset  -   İlçeler  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  

Yalova Haber  -  Çiftlikköy Haber  -  Çınarcık Haber
 
Bu sitede yer alan tüm metin, resim ve içeriğin hakları www.ciftlikkoy.com.tr'a aittir. Haber, yazı ve fotoğraflar hiç bir şekilde kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz. Kullanılması halinde yasal işlem başlatılır!