-  Kurumsal  -  Reklam  -  İletişim 19 Nisan 2024 Cuma
       Güncel  -   Siyaset  -   İlçeler  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  
 
      
 
Başlıksız Belge
  NAMAZI ANLAYARAK KILABİLMEK-2 16.11.2017
Turgut Açari  /  
 Yazarın Diğer Yazıları
 VEDA MESAJI
 HAYATI ANLAMLI KILMAK
 BİR YAŞ DAHA YAŞLANMANIN FARKINDA OLMAK
 DUA İBADETİN ÖZÜDÜR VE ÇOK FAYDALIDIR.
 MEVLANA’DA OLGUN İNSAN
 ÖZRE DEĞİL, ÖZE BAKALIM
 ÖNCE İNSAN HAKLARI
 ÖĞRETMENLİK ŞEREFLİ MESLEKTİR
 HZ. PEYGAMBER VE GENÇLİK
 HZ. PEYGAMBER’İ ÖRNEK ALMAK
 TÜM HAYIRLI İŞLER İBADETTİR
  KUL HAKLARINA DİKKAT!
  DOĞRULUK ve GÜVEN DUYGUSU
 ENGELLİLER VE DİNİ SORUMLULUKLAR
 AİLENİN TEMELİ SAĞLAM OLMALI
 DİN HİZMETİNE ADANMIŞ GÖREVLİLER
 BİZİM GAZİLERİMİZ
 EĞİTİM’DE ÇOCUK VE AİLE
 HİCRETİ ANLAMAK
 KURBANLA İLGİLİ DİNİ BİLGİLER
 KURBAN ÖZELDİR
 VEKÂLET YOLUYLA KURBAN
 HACCI HİSSEDENLER, İYİ HACI OLURLAR
 EN ZOR VE EN KARANLIK GECE
 HER ŞEY GÜZEL OLSUN
 BAYRAMDA AĞLAŞAN YETİMLER
 ORUCUN FAYDALARI
 HOŞGELDİN YA ŞEHRİ RAMAZAN
 HESAP GÜNÜNÜ HATIRLAMAK
 BERAT KANDİLİ
 BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE ELBİRLİĞİ
 MİRACI ANLAMAK
 HAYIRLISI, ORTA HALLİSİ
 İSRAF KITLIK VE KARANLIKTIR
 MUTLU BİR YUVA KURMAK VE AİLEYİ KORUMAK
 HER ZAMAN ve HER YERDE BİRLİK
 NAMAZI ANLAYARAK KILABİLMEK-2
 NAMAZI ANLAYARAK KILABİLMEK -1
 Kul Haklarına Dikkat!
 MODEL İNSAN OLARAK DİN GÖREVLİSİ
 

 

Geçen haftaki yazımıza, kaldığımız yerden devam edelim.

Başlama tekbiriyle beraber, erkekler göbeklerinin üstüne, kadınlar da göğüslerinin üstüne ellerini bağlarlar. Eller bağlı, ayaklar kıbleye doğru, gözler ise secde yerine bakar vaziyetteki duruş, Allah’ın huzurunda kıyam halindeki en güzel duruştur.

İlk önce “ Allah’ım seni tesbih ederim ve sana hamdederim. Senin ismin mübarek ve şanın da yücedir. Senden başka ilah yoktur” mealindeki “Sübhaneke” duasını okuruz. Müminim diyen, yerde ve gökte ne varsa, hepsinin Allah’ı zikir ve tesbih ettiğini bilir ve inanır. Kendi de Allah’ın huzurunda ellerini bağlayınca, hemen “Sübhaneke” duasıyla Allah’ı tesbih eder.

Sübhanekeden sonra EüzüBesmele’yi okuruz. “ Kovulmuş şeytandan Allah’a sığınıyorum ” diyerek, daimi düşmanımızı kendimizden uzaklaştırıyoruz. Her hayırlı işe “ Bismillah ” diye başlanması gerektiğini bilen Müslüman, en kıymetli ibadet olan namaza da “ Bismillahirrahmanirrahim ” diyerek başlar.

Sevgili Peygamberimiz (s) “Namaz kılan, Rabbıyla konuşmaktadır” buyuruyor. Allah’ın huzuruna duran, Allah ile konuştuğuna göre, seçilecek en doğru söz, Allah kelamıdır. Ayaktayken mutlaka Fatiha Süresini okur, peşinden de gene Kur’an’dan bir miktar ayet veya sure okuruz. Devamlı tekrarlanan ayet ve dualar, uyarıcılık görevi yapıyor, beyin müspet manada yıkanıyor ve rahatlıyor. Aynı zamanda önemli prensipler, hafızaya yerleştirilmiş oluyor. Her rekâtta mutlaka Kur’an-ı Kerim’den bazı bölümlerin okunması, Allah kelamının hayatımızla ne kadar iç içe olduğunu göstermektedir.

Mümin, Allah’ın huzurunda bir müddet kıyamda durup, Allah kelamını da okuduktan sonra, belini iyice bükerek eğiliyor. Rükü halindeyken üç defa “ Sübhanerabbiyel azim= En büyük olan Rabbim noksanlıklardan münezzehtir” diyerek tesbih ediyoruz. “ Semiallahu limen hamideh ” diyerek hafifçe doğruluyoruz.

Namaz kılan kişi, Yaradan karşısında kendisinin aciz bir kul olduğunu ve topraktan yaratıldığını hatırlar. Hızlı bir şekilde alnını secdeye koyup, kendini toprakla aynı hizaya getirir. Bu vaziyetteyken gene üç defa “ SübhaneRabbiyelA’la= Yüceler yücesi Rabbimi tesbih ederim” der. Secde halinde Allah’a manen en yakın olacağımızı bilerek ve sünnete uyarak, secdeleri ikişer kere yaparız. Böylece bir rekât namaz kılmış oluruz.

Bu hareketleri bir kere daha tekrarlayan ve duaları okuyan kimse, ikinci rekâtıtamamladığı için oturması gerekir. Bu iki rekâtlı namazlarda son oturuştur, üç ve dört rekâtlı namazların da ilk oturuşudur. Burada “ Tahiyyat ” duası okunur. Şayet son oturuş ise “ AllahümmeSalli ve AllahümmeBarik ” duaları da okunur.

Ka’de dediğimiz namazdaki oturuşun bir adabı vardır. Diz üstü oturulur, eller dizlerimizin üzerinde durur ve gözlerimiz ellerimize bakacak şekilde, başımız hafifçe öne eğik olur. Allah’ın huzurunda olabilecek en güzel oturuş budur. Sevgili Peygamberimiz (s), “ Namazları benim kıldığım gibi kılın” buyurmuştur. Bizler de O’nun gibi yapıyor, en azından yapmaya çalışıyoruz.

Namazımızın sonuna geldiğimizde, Tahiyyat Duasının peşinden, Salli ve Barik dualarını okuruz. Bu duaları bizzat Peygamberimiz (s) öğretmiştir. Bu dualar sayesinde Resulullah’ı (s) sıkça anmış oluyoruz. O’na salatü selam okuyarak bolca da sevap kazanmış oluyoruz. Diğer taraftan hak dava uğruna çok çalışan ve zahmetler çeken Hz. Muhammed (s) ve Hz. İbrahim (a.s.) Peygamberi hatırlayıp, kendimize; “ Birazdan namazım bitecek ve tekrar dünya işlerine döneceğim. Dünyaya aldanıp kapılmamalıyım. Hz. Muhammed ve Hz. İbrahim (s) gibi görevime devam etmeliyim” demiş oluyoruz.

Namazımız bitince önce sağ tarafa, sonra da sol tarafa “ Esselamüaleykümverahmetullah = Allah’ın selamı ve rahmeti size olsun” diyerek selam veriyoruz. Böylece kendimize, koruyucu meleklere, cemaatle kılıyorsak, yanımızdaki insanlara selam vermiş ve dua etmiş oluyoruz.

Namazlarımızı bu bilinç içinde kılabilmek ve namaz borcu olmadan Yüce Mevla’nın huzuruna çıkanlardan olabilmek dileğiyle..

 

Turgut AÇARİ

İl Müftüsü

      Köşe Yazarları

Ayhan Polat
Kalemin Gölgesi

‘Ahde Vefa Gecesi’nden alnımızın akıyla çıktık
İdris Durmuş


GÜNDEM SU
Süleyman Çelebi
Çeşni

Emanet ne demektir?

Copyright © 1995 - 2024
       Güncel  -   Siyaset  -   İlçeler  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  

Yalova Haber  -  Çiftlikköy Haber  -  Çınarcık Haber
 
Bu sitede yer alan tüm metin, resim ve içeriğin hakları www.ciftlikkoy.com.tr'a aittir. Haber, yazı ve fotoğraflar hiç bir şekilde kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz. Kullanılması halinde yasal işlem başlatılır!