-  Kurumsal  -  Reklam  -  İletişim 26 Nisan 2024 Cuma
       Güncel  -   Siyaset  -   İlçeler  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  
 
      
 
Başlıksız Belge
 Anasayfa    >  Sağlık
  Dr. Fazlıoğlu, “Kalp hastalıkları çağımızın vebası”   27.04.2016  
   Çiftlikköy Belediyesi Kültür Merkezi tarafından organize edilen sağlık seminerlerinde bu ay kalp krizi konusu ele alındı. Çiftlikköy Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen seminerde Uzmanlar Özel Yalova Hastanesi Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Fazlıoğlu, Miyokard Enfarktüsü yani Kalp Krizi konusunda bilinmeyenleri anlattı. Çiftlikköy Belediye Başkan Vekili Turgut İşteben’in de katıldığı seminere Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar’ın eşi Nursel Silpagar’ın yanı sıra özel sağlık meslek lisesi öğrencileri ve vatandaşlar da ilgi gösterdi.
   

“RİSK FAKTÖRLERİNİ DEĞİŞTİRMEK BİZİM ELİMİZDE”

Ortaçağ’da veba gibi bulaşıcı hastalıkların milyonlarca insanın hayatına mal olduğunu belirten Dr. Fazlıoğlu, sunumunda kalp damar hastalıklarını çağımızın vebası olarak nitelendirerek, “Her yıl milyonlarca insan kalp damar hastalıklarından hayatını kaybediyor. Kalp damar hastalığı grip gibi geçici ve iyileştiğinde iz bırakmayan bir hastalık değildir. Hastalık, kalp damar duvarındaki hasarlar ve damar sertliği şeklinde gelişir. İlerlemeye ve problem çıkarmaya eğilimlidir. Ancak değiştirilebilir risk faktörleriyle mücadele edebilir ve bunları değiştirebiliriz” diye konuştu.

BELİRTİLERİ ANLATTI

Dr. Fazlıoğlu, “Kalp damarlarındaki hasarların temel belirtiler göğüs ağrısı, kalp krizi, ritim bozuklukları, kalp yetmezliği olabildiği gibi, bazen de sessiz iskemi denilen önemli bir belirti göstermediği halde bu hastalığı yaşıyor olabiliriz. Değiştirilebilir sebepler arasında sigara, obezite, uzun süreli stres, depresyon gibi etkenler var. Vakaların yaklaşık üçte biri ölümle sonuçlanır. Eğer krizden 2 saat sonra hasta hala hayatta ise hayatının geri kalan kısmında yaşama şansı yüksektir” şeklinde konuştu.

“KALP KRİZİNİ NASIL ÖNLERİZ?”

Kalp krizini önlemek için önerilerde bulunan Dr. Fazlıoğlu, “Kan basıncınızı kontrol edin, toplam kolesterol seviyelerinizi kontrol edin, sigara içiyorsanız bırakın, hayvansal yağı az olan diyetler uygulayın, meyve ve sebzeyi bol tüketin. Fazla kilonuz varsa verin, şeker hastalığınız varsa mutlaka kontrol altında tutun. Kalp sağlığını korumak için yürüyüş ve diğer egzersizleri yapın ama kalp hastalıkları uzmanınıza danışarak. Stresten uzak durmak için gerekirse yoga, meditasyon gibi teknikleri uygulayın. Eğer kalp krizi risk faktörlerini taşıyorsanız kalp krizini engellemeye yardımcı olması için doktor önerisinde aspirin kullanın” dedi. Seminerin ardından katılımcıların sorularını yanıtlayan Dr. Fazlıoğlu’na, Çiftlikköy Belediye Başkan Vekili Turgut İşteben tarafından çiçek hediye edildi. 

 

      Köşe Yazarları

Ayhan Polat
Kalemin Gölgesi

‘Ahde Vefa Gecesi’nden alnımızın akıyla çıktık
İdris Durmuş


GÜNDEM SU
Süleyman Çelebi
Çeşni

Emanet ne demektir?

Copyright © 1995 - 2024
       Güncel  -   Siyaset  -   İlçeler  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  

Yalova Haber  -  Çiftlikköy Haber  -  Çınarcık Haber
 
Bu sitede yer alan tüm metin, resim ve içeriğin hakları www.ciftlikkoy.com.tr'a aittir. Haber, yazı ve fotoğraflar hiç bir şekilde kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz. Kullanılması halinde yasal işlem başlatılır!