-  Kurumsal  -  Reklam  -  İletişim 27 Nisan 2024 Cumartesi
       Güncel  -   Siyaset  -   İlçeler  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  
 
      
 
Başlıksız Belge
 Anasayfa    >  Güncel
  Seracılık ve Faydalı Böcek Uygulamasını İncelediler   13.04.2016  
   Çiftlikköy Ziraatçıları İspanya’da Biyolojik Mücadele Uygulamaları inceledi
   

Çiftlikköylü Çiftçiler ve teknik personel Avrupa’nın gelişmiş seracılık uygulamalarının yapıldığı İspanya’da “Faydalı Böcek ( Biyolojik mücadele ve seracılık)” eğitimine katıldı.   

Kamu ve Sivil Toplum kuruluşlarının ortaklaşa oluşturduğu AB Erasmus + yetişkin eğitimi projesi kapsamında Türkiye Ulusal Ajans tarafından desteklenen projede Çiftlikköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Çiftlikköy Ziraat Odası, Gıda Tarım ve Hayvanlık il ve ilçe Müdürlüğü yer aldı. Çiftlikköy Kaymakamı Cengiz Karabulut başkanlığında yapılan hareketlilik kapsamında 14-20 Mart tarihlerinde Çiftlikköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hayrullah Saruhan, Çiftlikköy Ziraat Odası Başkanı Halil Ayvaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe Müdürü Şefik Arıca’nın da katıldığı 11 kişilik heyet İspanya’nın Malaga merkezinde eğitime katıldı.

Programda İspanya’nın resmi kuruluşu IFAPA’nın Malaga merkezindeki  ve Huelva’daki uygulama alanlarında, araştırma ve geliştirme uygulamalarının yapıldığı eğitim çalışmalarına katılan heyet; sera malzemeleri ve yapım teknikleri, üretim metotları, ıslah çalışmaları, sulama sistemleri, toprak ilaçlamaları, adaptasyon çalışmaları, beslenme döllenme uygulamaları, biyolojik ve biyoteknik mücadele sistemleri, hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri gibi konularında eğitim aldılar. Katılımcılar eğitimlerin yanı sıra saha ve kuruluş ziyaretleri de yaparak tecrübe ve deneyim kazandılar.

Türkiye’de şuanda biyolojik uygulamanın bazı bölgelerde uygulandığını belirten Çiftlikköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hayrullah Saruhan, AB Projesi kapsamında İspanya’nın Malaga merkezi ve uygulama merkezlerini ziyaret ettikleri belirtti. Saruhan, “ Faydalı Böcek uygulamasının uygula merkezinde nasıl kullanıldığını yerinde inceleme fırsatı bulduk. Çilek üzerinde yapılan uygulamaları, ıslah alanında ve uygulama merkezinde inceleyerek uzmanlardan bilgi aldık. Orada elde ettiğimiz tecrübeler ve aldığımız bilgiler doğrultusunda bizde belirli bir zaman içinde uygulamalara başlayacağız.” dedi.

Türkiye genelinde 500 proje arasında ilk 50’ye giren “Faydalı Böcek (Biyolojik mücadele ve seracılık)” adlı proje hakkında bilgi veren Çiftlikköy Ziraat Odası Başkanı Halil Ayvaz,  “yaptığımız incelemede İspanya’da sürdürülen tarımsal faaliyetlerin, bizim ilimizde uyguladığımız faaliyetlerle karşılaştırmasını yaptık. Biyolojik mücadele yöntemlerini araştırma enstitüsü ve uygulama alanlarında inceledik. Özellikle çilek üzerinde yeni çeşit denemelerin yapıldığını gördük. Kimyasalın kullanılmadığı sadece biyolojik mücadele yapıldığı alanları bulunuyor. Bu projeyle Avrupa’da ki modern uygulamaların öğrenilmesi ve yerele yaygınlaştırılması amaçlandı. Projenin yaygınlaştırma faaliyetleri kapsamında önümüzdeki süreçte ilçe genelinde eğitim ve yayım çalışmaları yapılacak” dedi.

OZAN SÖYLER

      Köşe Yazarları

Ayhan Polat
Kalemin Gölgesi

‘Ahde Vefa Gecesi’nden alnımızın akıyla çıktık
İdris Durmuş


GÜNDEM SU
Süleyman Çelebi
Çeşni

Emanet ne demektir?

Copyright © 1995 - 2024
       Güncel  -   Siyaset  -   İlçeler  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  

Yalova Haber  -  Çiftlikköy Haber  -  Çınarcık Haber
 
Bu sitede yer alan tüm metin, resim ve içeriğin hakları www.ciftlikkoy.com.tr'a aittir. Haber, yazı ve fotoğraflar hiç bir şekilde kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz. Kullanılması halinde yasal işlem başlatılır!