-  Kurumsal  -  Reklam  -  İletişim 19 Nisan 2024 Cuma
       Güncel  -   Siyaset  -   İlçeler  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  
 
      
 
Başlıksız Belge
 Anasayfa    >  Güncel
  Kaybolmaya Yüz Tutan Meslek “Kalaycılık”   24.02.2016  
   Kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatları arasına giren Kalaycılık mesleğini 54 yıldır sürdüren Kalaycı Ustası Salih Tokgöz son dönemlerde bakır kullanımının arttığını söyledi.
   

Çiftlikköy ilçesi sahil mahallesinde seyyar olarak Kalaycılık mesleğini sürdüren Salih Tokgöz haftanın iki günü Çiftlikköy’e gelerek çalışmasını sürdürüyor. 64 yaşındaki Kalaycı Ustası Salih Tokgöz, kaldırım üzerinde oluşturduğu tezgâhıyla insanlara nostalji yaşatıyor.

Kalaycılık sanatının, evlerimizde özellikle de mutfaklarımızda kullandığımız bakır eşyaların varlığı sürdükçe devam edeceğini belirten Tokgöz, son dönemlerde bakır eşya kullanımının arttığını söyledi.

Kalaycı ustası Salih Tokgöz, kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatı Kalaycılığı canlandırmak için birçok ilde seyyar olarak çalışma yürüttüğünü dile getirdi.  Bakır kullanımı var olduğu sürece kalaycılığında devam edeceğini ifade eden Tokgöz, bakır kullanımının daha sağlıklı olduğunu söyledi.

Seyyar Kalaycı Ustası, kurduğu tezgâhında kalaylama işlemini yaparken, öncelikle kalaylanacak bakır kabın pürüzsüz hale gelmesi için çekiç yardımıyla düzeltilmesini sağlıyor. Ardından temizleme işlemini sürdürürken, eski bir usulle yaktığı ateşte kalayı eritip çaydanlık ve bakır kapların kalaylama işlemini gerçekleştiriliyor.

9 kişilik ailesinin geçimini bu meslek ile sağladığını söyleyen Tokgöz, her şeyin başı dürüstlüktür, ben 54 yılıdır bu mesleği sürdürüyorum, buradan kazancımla şuanda üç evim var. Kalaycılık mesleğini şuan ben yapıyorum ancak yetişen torunlarımız ne yazık ki bu işi yapmıyorlar.”dedi   

Haber-Foto : Ozan Söyler

      Köşe Yazarları

Ayhan Polat
Kalemin Gölgesi

‘Ahde Vefa Gecesi’nden alnımızın akıyla çıktık
İdris Durmuş


GÜNDEM SU
Süleyman Çelebi
Çeşni

Emanet ne demektir?

Copyright © 1995 - 2024
       Güncel  -   Siyaset  -   İlçeler  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  

Yalova Haber  -  Çiftlikköy Haber  -  Çınarcık Haber
 
Bu sitede yer alan tüm metin, resim ve içeriğin hakları www.ciftlikkoy.com.tr'a aittir. Haber, yazı ve fotoğraflar hiç bir şekilde kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz. Kullanılması halinde yasal işlem başlatılır!