-  Kurumsal  -  Reklam  -  İletişim 25 Nisan 2024 Perşembe
       Güncel  -   Siyaset  -   İlçeler  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  
 
      
 
Başlıksız Belge
 Anasayfa    >  Sağlık
  65 yaşını geçenlerin % 90’nında Osteoartrit görülüyor   24.12.2015  
   Özel Atakent Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Kemal Okan Soykan, orta yaşlıların üçte birinin, 65 yaş üzeri kişilerin de yaklaşık % 90’ının Osteoartrit’ten muzdarip olduğunu söyleyerek hastalık hakkında bilgilendirdi.
   

Halk arasında bilinen ismi ile kireçlenme olan Osteoartrit, eklemlerde kıkırdak dokunun yapısında bozulma, kıkırdakta incelme, aşınma ve tahribatın ortaya çıktığı en sık görülen eklem hastalığı olarak biliniyor. Çoğunlukla diz, kalça, el bileği ve omurga da görülen hastalık kadınlarda daha sık görüldüğünü kaydeden Soykan,”  Osteoartritin en önemli belirtisi eklem ağrılarıdır. Hastalığın erken evrelerinde ağrılar istirahat ile azalır. Sızı şeklindeki ağrı belli bir nokta yerine daha geniş bir alana yayılma eğilimindedir. Hastalık ilerledikçe ağrı daha basit hareketlerle de ortaya çıkmaya başlar. Hastalar ağrıları nedeniyle gece uykularının bölünmesinden şikayet ederler. Bunun nedeni ise uykuda eklemi koruyan kaslardaki gerginliğin azalmasıdır. Hastaların ikinci önemli şikayeti ise eklemlerdeki tutukluktur. Eklemlerde hissedilen sertlik, hareket kısıtlığı ve çıtırtılar en az ağrılar kadar rahatsız edicidir. Osteoartritli hastaları endişelendiren eklem çıtırtılarının nedeni eklem kıkırdaklarındaki düzensizlik ve eklemlerdeki kalsiyum çöküntüleri yüzünden eklem yüzeyinin düzgünlüğünü kaybetmesidir.

Genelde orta yaş sonrası kadınların şikayet ettiği parmak eklemlerine yerleşen osteoartrite çoğu kez mercimek büyüklüğünde topaklanmalar eşlik eder. Özellikle depresyona eğilimli, menapoz ile boğuşan kadınlarda endişe, panik atak gibi sorunların yoğun yaşandığı evrelerde osteoartrit ağrılarının daha şiddetli seyrettiği bilinmektedir. Alınabilecek bazı önlemler ile bu şikayetlerin azaltılması mümkündür. Öncelikle fazla kilolarınız varsa kurtulun ve kilo almamaya çalışın. Nemli havası olan bölgelerde yaşamak yerine kuru havası olan yerleşim yerlerini tercih edin.  Ağrısız olduğunuz dönemlerde doktorunuzun önereceği egzersizleri düzenli olarak yapın. Doktor kontrollerinizi ihmal etmeyin” ifadelerini kullandı.

 

 

      Köşe Yazarları

Ayhan Polat
Kalemin Gölgesi

‘Ahde Vefa Gecesi’nden alnımızın akıyla çıktık
İdris Durmuş


GÜNDEM SU
Süleyman Çelebi
Çeşni

Emanet ne demektir?

Copyright © 1995 - 2024
       Güncel  -   Siyaset  -   İlçeler  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  

Yalova Haber  -  Çiftlikköy Haber  -  Çınarcık Haber
 
Bu sitede yer alan tüm metin, resim ve içeriğin hakları www.ciftlikkoy.com.tr'a aittir. Haber, yazı ve fotoğraflar hiç bir şekilde kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz. Kullanılması halinde yasal işlem başlatılır!