-  Kurumsal  -  Reklam  -  İletişim 19 Nisan 2024 Cuma
       Güncel  -   Siyaset  -   İlçeler  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  
 
      
 
Başlıksız Belge
 Anasayfa    >  Sağlık
  Kadınların sinsi düşmanı   17.12.2015  
   ​Özel Atakent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Nilgün Esma Yankutan, HPV virüsünün neden olduğu ve uzun bir sure belirti vermeden sinsice ilerleyen viral bir hastalık olan “Genital Siğiller” hakkında bilgi vererek korunma yollarını anlattı.
   

Opr. Dr. Nilgün Esma Yankutan, “Genital siğiller, Human Papilloma Virüs (HPV)’ ün çoğunlukla cinsel ilişki sırasında vücuda alınması ile vajina içi veya çevresinde, rahim ağzında veya anüs çevresinde oluşan siğillerdir.   Yaşamının herhangi bir döneminde, geçmişte birden fazla partneri olanlar, partneri daha önceden birden fazla kişiyle ilişkide bulunmuş kişiler, cinsel yaşantısı erken yaşta başlayanlar ve kendisinde yada partnerinde  cinsel yolla bulaşan hastalık öyküsü olanlar yüksek riskli guruptur. İhmal edilmemesi ve hafife alınmaması gereken genital siğillere neden olan virüsü tedavi ile tam anlamıyla yok etmek mümkün değildir. Tedavi sadece siğilleri ortadan kaldırır ve hızlı olan bulaştırıcılığı, yayılmayı önler. Pek çok vakada tedavinin tek sefere mahsus uygulanması yeterli olmamakta en az 2 seans gerekmektedir. Tedavide tıbbi ve cerrahi yaklaşımların ikisi de uygulanabilmekle birlikte genellikle yakma, dondurma ve lazer tedavisi gibi cerrahi işlemler tercih edilmektedir” ifadelerini kullandı.

Alınacak önlemlerde HPV ve genital siğillerden korunmak mümkündür diyen  Özel Atakent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Nilgün Esma Yankutan, “HPV' den korunmanın en etkili yolu riskli kişiler ile birlikte olmamaktır. Bu nedenle riskli cinsel ilişkilerden ve genital siğil varlığı veya şüphesi durumunda cinsel ilişkiden kaçınmak gerekir. HPV enfeksiyonu taşıyan bir kişiyle ilişkide bulunmak da mutlaka o kişide de enfeksiyon ortaya çıkacak anlamına gelmez. Burada kişinin bağışıklık, immun sistemi çok büyük önem taşır. Ancak yapılan araştırmalar aktif enfeksiyonu olan bir kişi ile ilişkiye girenlerin % 60'ında ilk 2- 3 ay içinde enfeksiyon bulgularının ortaya çıktığını ortaya koymaktadır. Genital siğillerden korunmada rahim ağzı kanserine karşı geliştirilmiş aşılar sıkça uygulanmaktadır. Bu aşılar HPV virüsünün bazı tiplerine karşı geliştirilmiş bağışıklayıcılar içerir. Dokuz yaşından itibaren koruyucu olarak yapılan aşı, kırk beş yaşına kadar uygulanabilmektedir. Aşı için uygun yaş net olarak tespit edilmemişse de ergenlik öncesi genç kızlara aşı yapılmasının en iyi koruyucu etkiyi oluşturacağı düşünülmektedir” diye konuştu.

            

      Köşe Yazarları

Ayhan Polat
Kalemin Gölgesi

‘Ahde Vefa Gecesi’nden alnımızın akıyla çıktık
İdris Durmuş


GÜNDEM SU
Süleyman Çelebi
Çeşni

Emanet ne demektir?

Copyright © 1995 - 2024
       Güncel  -   Siyaset  -   İlçeler  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  

Yalova Haber  -  Çiftlikköy Haber  -  Çınarcık Haber
 
Bu sitede yer alan tüm metin, resim ve içeriğin hakları www.ciftlikkoy.com.tr'a aittir. Haber, yazı ve fotoğraflar hiç bir şekilde kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz. Kullanılması halinde yasal işlem başlatılır!