-  Kurumsal  -  Reklam  -  İletişim 20 Nisan 2024 Cumartesi
       Güncel  -   Siyaset  -   İlçeler  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  
 
      
 
Başlıksız Belge
 Anasayfa    >  Güncel
  TEOG öncesi velilere tavsiyeler   23.11.2015  
   Mektebim Başarı Artırma Merkezi (BAM) Uzmanları, TEOG öncesi veli ve öğrencilerin stresi azaltmak için neler yapması gerektiğini anlattı.
   

Önümüzdeki günlerde gerçekleşecek TEOG sınavı öncesi hazırlıklar yoğun şekilde devam ediyor.  Hem öğrencilerin hem de velilerin heyecanları arttı. Öğrencilerin sınava hazırlanırken yaşadıkları kaygı veliler de fazlasıyla olduğundan bazen bu kaygı ile baş etmek ve kaygı yaşarken çocuklarınızla iletişim kurmak zor olabiliyor. Bu nedenle sınava günler kala daha sağlıklı kurulabilecek bir iletişim için çaba sarf etmek gerekebilir. Sınav dönemindeki anne-baba-çocuk ilişkisindeki olumsuzluklar çocuğunuz ile ilerleyen yıllardaki ilişkinizi de etkileyecektir. Çocuklarımız ile sağlıklı iletişim kurabilmek ve onlara sınavda destek olabilmek için neler yapmalıyız? Mektebim Başarı Artırma Merkezi (BAM) Uzmanları’ndan bilinmesi gerekenler şu şekilde:

“Bu dönemde çocuklarınız için daha çok beklenti içine girebilirsiniz. Çocuğunuzun almasını istediğiniz puanlar ve kazanmasını istediğiniz okullar olabilir. Çocuğunuzun bu beklentilerinize yönelik yeterince ders çalışmadığını düşünebilirsiniz fakat sınava az zaman kala çocuğunuzun süreçte neleri yapamadığına değil neleri yapabildiğine odaklanın. “Arkadaşların senden daha çok çalıştı, yeterince çalışmadın, sınavı kazanamayacaksın” gibi olumsuz sözcükleri kullanmayın. Çocuğunuzun elinden geleni yaptığını söyleyerek gelecek ile ilgili umutlarını kırmadan konuşun. Gelecek ile ilgili kaygılarınızı çocuğunuza iletmeyin. Sizin kaygılarınız çocuğunuzun da kaygısını arttıracak ve çocuğunuzun başarılı olmakla ilgili kendini baskı altında hissetmesine neden olacaktır. Yoğun kaygı, performansı olumsuz etkileyeceği için çocuğunuzun sınav başarısını da olumsuz etkileyecektir. Kaygılarınızın çok yoğun olduğunu düşünüyorsanız sizi kaygılandıran olumsuz düşüncelere odaklanarak onlar yerine daha olumlu ve gerçekçi düşünceler yerleştirmeye çalışın. Sınav önemli olmakla birlikte çocuğunuza sınavın onun bilgisini ölçeceğini kişiliğiyle ilgili bir ölçüt olmadığını hissettirmeye çalışın. Çocuğunuz sınavı kazanamama durumunda kendisini yetersiz ve eksik hissetmesin. Çocuğunuzun başka başarı alanları ve başka güçlü yönleri olduğunu, hayatta başarılı olmak için başka seçenekleri olabileceğini söyleyin. Çocuğunuzu tüm yönleri ile başarı ve başarısızlıkları ile kabullendiğinizi ve çocuğunuzu sınav sonucu ne olursa olsun her şekilde seveceğinizi hissettirin. Çocuğunuzdan beklentiniz gerçekçi olsun. Her çocuk birbirinden farklıdır ve her çocuğun potansiyeli farklıdır. Çocuğunuzdan beklentiniz çocuğunuzun potansiyeli ile uyumlu olsun. Gerçekçi olmayan beklenti çocuğunuzun her zaman kendisini yetersiz hissetmesine neden olacaktır. Son günler çocuğunuzun uykusuna ve beslenmesine dikkat edin. Protein ağırlıklı besinler, sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme düzeni yerleştirmeye çalışın. Çocuğunuza çok ağır gelecek yağlı yemekler yememesine dikkat edin. Sınav sabahı çocuğunuza kaygısını azaltacak olumlu mesajlar vererek sevginizi ondan eksik etmeyin. Sınav günleri yaklaştıkça her zaman yaptığınızdan farklı davranmayın. Evde sadece sınav konuşmayın, gerçek hayattan kopmayın. Sınavdan önceki günler çocuğunuzun kendisini rahatlatacak aktiviteler yapmasını sağlayın. Yürüyüş yapması, sevdiği müzikleri dinlemesi, arkadaşları ile buluşması sağlanabilir. Eğer çocuğunuzun sınav başarısını etkileyecek düzeyde bir kaygı yaşadığını düşünüyorsanız sınavdan önce psikolojik destek alabilirsiniz. Bununla birlikte sınav yaklaştıkça bastıran gerginlik, öğrencilerin performansını düşürür. Bu durumla savaşmak için hem bedeni rahatlatıcı, hem zihni açıcı gevşeme teknikleri öğrencilerimize önerilebilir”

Sınav stresini nasıl yenersiniz?

Sınav stresini nasıl yeneceğiniz konusunda da bilgiler veren Mektebim Başarı Artırma Merkezi (BAM) Uzmanları, “Gevşeme egzersizleri hem bedeni hem zihni çalıştırıyor. Gevşemenin iki temel anahtarı bulunuyor. Birisi doğru nefes alıp verme, diğeri kasları iyice gevşetebilme. Gevşeyince uykuda kendiliğinden ortaya çıkıyor.

Havayı burundan soluyup, ağızdan verilen sakin, ritmik bir nefes olan diyafram nefesinde, nefes alma ve verme süresinin eşit olması gerekiyor. Diyafram nefesinde alınan nefes ciğerlerimizin tümünü dolduracağından göğüs yerine karın inip çıkıyor. 
Kasları iyice gevşetebilmek için kasların gergin haliyle gevşemiş hali arasındaki farkı öğrenmeniz gerekiyor. 20 dakika süren egzersiz iki saatlik derin uykunun sağladığı yararı sağlıyor.  Önemli olan,  kaslardaki gerginliği fark edip, kendi kontrolünüzle ortadan kaldırıp gevşeyebileceğinizi görmek.

Koltuğunuzda rahat oturun. Gözlerinizi kapatın. Gevşeyebildiğiniz kadar gevşeyin. Gevşeme seansı sırasında aklınıza birçok düşünce gelebilir. Kimi hoş, kimi stres yaratıcı düşünceler olabilir. Bu düşüncelerle savaşmayın. Kafanızın içinden serbestçe geçip gitmelerine izin verin. Herhangi bir düşünce akışına kapılıp gidiyorsanız dikkatinizi yeniden gevşeklik duygusuna yönlendirin” dedi.

      Köşe Yazarları

Ayhan Polat
Kalemin Gölgesi

‘Ahde Vefa Gecesi’nden alnımızın akıyla çıktık
İdris Durmuş


GÜNDEM SU
Süleyman Çelebi
Çeşni

Emanet ne demektir?

Copyright © 1995 - 2024
       Güncel  -   Siyaset  -   İlçeler  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  

Yalova Haber  -  Çiftlikköy Haber  -  Çınarcık Haber
 
Bu sitede yer alan tüm metin, resim ve içeriğin hakları www.ciftlikkoy.com.tr'a aittir. Haber, yazı ve fotoğraflar hiç bir şekilde kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz. Kullanılması halinde yasal işlem başlatılır!