-  Kurumsal  -  Reklam  -  İletişim 19 Nisan 2024 Cuma
       Güncel  -   Siyaset  -   İlçeler  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  
 
      
 
Başlıksız Belge
 Anasayfa    >  Güncel
  Karatay, ‘Kırım’dan Hak Topraklara Göç’ konulu söyleşiye katıldı   18.04.2018  
   Yalova Çiftlikköy’de faaliyetini sürdüren, Özel Uğur Okulları konferans salonunda, 17.04.2018 tarihinde, ‘Kırım’dan Hak Topraklara Göç’ konulu bir söyleşiye gerçekleştirildi.
   

Seminer şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşu ve istiklal marşıyla başladı. Ardından, Kırım Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi ve Emel Vakfı başkanı Zafer Karatay’la eşi Neşe Sarısoy Karatay’ın birlikte hazırladıkları Kırım Belgeselinden bir bölüm izletildi.

Daha sonra Çiftlikköy Diriliş Anadolu İmam-Hatip Lisesi tarih öğretmeni Hatice Durmuş bir konuşma yaptı. Konuşmasında, tarih boyunca Kırım’dan Osmanlı topraklarına göç etmiş Kırım Türklerinden, göçün hala devam etmesinden ve topraklarımızın mazluma sığınak olmasından bahsetti.

Program, Çiftlikköy Diriliş Anadolu İmam-Hatip Lisesi 9.sınıf öğrencisi RavzanurAnlayışlı’nın Kırım Türklerine dair okuduğu bir şiirle devam etti.

Ardından kürsüye Yalova Kırım Derneği başkanı Zeki Ertürk çıktı. Derneğin kuruluşunun üzerinden 30 yıl geçtiğini, amaçlarının Kırım’da zulüm gören Türklere yardım etmek olduğunu, aynı şekilde Türkiye’de yaşayan Kırım Türklerine de destek olduklarını belirtti.

Kırım’dan gelen öğrencilere burs verdiklerini dile getiren Ertürk,‘Her 18 Mayıslarda katliamlar için Rusya’yı protesto ediyoruz. Katliam ve zulümler hala devam ediyor. Politik olaylardan dolayı bu zulümler dile getirilmiyor. Şuan Kırım’da, 20 gencimiz kayıp. Türkiye’de toplamda 45 derneğe sahibiz’ şeklinde konuştu.

Program,Zafer Karatay’ın hayatını, çalışmalarını anlatan bir sunum ile devam etti. Sunumdan sonra Zafer Karatay kürsüye davet edildi. Bir söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşide, aslen alanının kimya olduğunu, ancak atalarının ve Kırım’ın tarihini insanlara anlatmak için yönetmen olduğunu, belgeseller çektiğini anlattı.

Kırım tarihini bu kadar önemsemesinin bir nedeninin de bizzat dedesinin Rus zulmünü yaşamış ve zulümden dolayı göç etmiş Kırımlılardan olması olduğunu söyleyen Karatay; ‘1. Dünya Savaşı’nda Filistin cephesinde İngilizlere esir düşen askerlerdi. Zulüm gören ve göç eden Kırımlıların sayısı çok. Tarihçi Halil İnalcık’a göre, 1783 ve 1923 yılları arasında bu sayının 1 milyona civarında olduğu tahmin ediliyor.

Zulümler halen devam ediyor. Rusya, 2014 yılında işgal gerçekleştirdi. İşgalden önce, İstanbul’dan Kırım’a her gün uçak seferileri 50 dakikada bir yapılıyordu. Kırım’a gitme imkânının olduğunu, fakat Rus işgalinden dolayı bu imkân ortadan kalktı’ şeklinde konuştu.

Haber: Samet Berat Bicub

      Köşe Yazarları

Ayhan Polat
Kalemin Gölgesi

‘Ahde Vefa Gecesi’nden alnımızın akıyla çıktık
İdris Durmuş


GÜNDEM SU
Süleyman Çelebi
Çeşni

Emanet ne demektir?

Copyright © 1995 - 2024
       Güncel  -   Siyaset  -   İlçeler  -   Eğitim  -   Güncel  -   Magazin  -   Spor  -   Sağlık  -   Diğer  -   Kültür Sanat  -  

Yalova Haber  -  Çiftlikköy Haber  -  Çınarcık Haber
 
Bu sitede yer alan tüm metin, resim ve içeriğin hakları www.ciftlikkoy.com.tr'a aittir. Haber, yazı ve fotoğraflar hiç bir şekilde kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz. Kullanılması halinde yasal işlem başlatılır!