Yalova İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Suat Parıldar,beraberinde İl Müdür Yardımcısı İrfan Sakinci, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Hacı Ali Dinçer, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Necdet Tuncer ve Çiftlikköy İlçe Müdürü Şefik Arıcay’la, topraksız üretim yapılan serayı ziyaret ederek, işletme sahibi Sabur Tarım yöneticisi Süleyman Öcalan’dan topraksız kıvırcık, marul üretimiyle ilgili bilgi aldı.
İşletme sahibi Süleyman Öcalan, İl Müdürü Parıldar ve beraberindekilere serayı gezdirirken verdiği bilgide, yatırımı tamamen öz sermayeleriyle kurduklarını ifade ederek hidroponik su kültüründe ürün yetiştirme sistemi olarak kurdukları sistemde, plastik boruların içinden geçen suyun boruya dikimi yapılan bitkiyi büyütmesi şeklinde üretim yaptıklarını söyledi.
Topraklı 1 dekarlık seraya yaklaşık 6 bin fide dikimi yapılırken,hidroponik serada bu rakamın 18 bine çıktığını ve bu sayede birim alandan topraklı seraya göre 3 kat daha fazla ürün elde etmenin mümkün olduğunu söyledi.
Süleyman Öcalan bilgilendirmeyi şu cümlelerle sürdürdü; ‘Yaz aylarında 30-35 günde, kış aylarında ise 60-65 günde pazara arz edilebilecek kıvırcık marul yetiştirmeyi hedefliyoruz. Normal üretimde yılda 4-5 kez ürün alınabilirken, bu üretim şekliyle, 8-10 kez ürün alıyoruz. Topraksız tarımın normal üretim şeklinden daha avantajlı yönlerinden birinin de işçilik maliyetinin minimum olmasıdır. Örtüaltı üreticilerinin en önemli sorunlarından biri olan topraktan geçen hastalık ve zararlıların bu sistemde ortadan kalkmasıdır’ şeklinde oldu.
İl Müdürü Suat Parıldar’da, işletme sahibi Süleyman Öcalan’a böyle bir yatırımı gerçekleştirdiği için teşekkür ederek, Bakanlıklarının birçok tarımsal alanda olduğu gibi bu tür konularda da desteklerinin bulunduğunu, işletmeyi büyütmek istedikleri takdirde bu desteklemelerden yararlanabileceklerini, 2018 yılı Kırsal Kalkınma Yatırım Programı açıklandığında kendisiyle iletişime geçeceklerini söyledi.
|